Arvetavle

Arvetavle

 
Figur_web.png
 
 

Hva viser arvetavlen?

Denne arvetavlen viser hvordan det du etterlater deg fordeles etter arveloven, dersom du er singel eller enke/enkemann, og ikke har et testament som bestemmer det annerledes.

Først og fremst går arven til dine barn (livsarvinger) og deres etterkommere. Hvis det ikke finnes noen i denne første arvegangsklassen går arven opp til dine foreldre med lik del på hver av de to grenene (mor og far) og nedover de to slektslinjene. Hvis andre arvegangsklasse er utdødd, går arven opp til besteforeldre med lik del på hver av de fire grenene (mormor, morfar, farmor og farfar), og ned hver slektslinje så langt som til fettere og kusiner. Deretter arver staten.

Dersom du er gift eller samboer med felles barn, modifiseres dette av at ektefelle og samboer tar arv etter bestemmelser i arveloven.

Ektefelle arver etter loven 25% hvis man etterlater seg barn (livsarvinger) og ellers 50%. Ektefellens arverett kan ved testament utvides fra 50% helt til 100%.

Samboere med, eller som venter, felles barn, arver 4G (4 ganger Folketrygdens grunnbeløp). Samboerens arverett kan utvides ved testament inntil pliktdelsarven til livsarvingene.